Du är här: Skip Navigation Links > ARKIV > Reportage > Blomexkursion 9/6 2019
GÄSTBOK

Blomexkursion 9/6 2019

i har lyckan att ha ett gäng botaniskt intresserade damer i föreningen - och som det visade sig också ett par herrar med samma intresse. På söndagen samlades de alla här på Lövsta för en kort introduktion. Vår ursprungliga plan att leta vilda blommor längs banvallen mot rastplatsen vid Sparren fick lov att ändras. Ann Britt Bergström och Eva Spens var ute och rekognoscerade på själva nationaldagen, men hittade inte ett skvatt intressant den vägen, utan bestämde sig för att gå åt andra hållet i stället, dvs. förbi stationen och vidare mot Råbylund.

Åtta personer hörsammade kallelsen och gav sig ut på blomletarpromenaden. Vädret var litet sämre än på Nationaldagen, men det blev bara ett fåtal regndoppar. Vi hittade förstås en rad kända växter, åtminstone kända för några i sällskapet, som kunde förmedla kunskapen till de övriga. Några växter var även experterna osäkra på, så vi tog med dem hem för att rådfråga diverse floror som deltagarna tagit med sig, och även Digiflora, som är en fantastisk tjänst på Internet som även de mest okunniga kan ta hjälp av. Vill Du titta själv så klicka på den här länken: Digiflora.

Sällskapet gick kanske en och en halv kilometer mot Råbylund under glatt samspråk, i bland så glatt att vi glömde titta efter blommor. Men efter en dryg timme var vi tillbaka på Lövsta med ett urval okända blommor. Vi hann hem innan störtskuren kom, och kunde sätta oss vid kaffebordet med medhavda matsäckar och tårta och Rimbobullar som blev över när Ann Britt hade födelsedag häromsistens.
Diskussion på vägen

Diskussion på vägen

Katja hittar en blomma

Katja hittar en blomma

Eva visade och berättade om flera olika floror, både nya och äldre, och hittade snabbt de okända blommorna i dem, men Ann Britts Digiflora låg inte långt efter. Två blommor som vållade en del huvudbry:


Ängsfibbla


Revsuga

Det blev långa diskussioner, inte bara om blommornas namn, utan även om allt möjligt annat. Ett festligt inslag i diskussionerna apropå medicinalväxter var att Ann Britt och Eva föreslog att vi skulle bilda en sektion för häxkonst (eller kloka gummorkonst). Per Hesselgren väckte då genast förslaget att det också borde bildas en sektion för brännvinskryddning - vi skildes åt utan att ha tagit beslut i någondera av frågorna.

Identifiering pågår

Identifiering pågår

Ann Britt demonstrerar Digiflora

Ann Britt visar Digiflora, men uppmärksamheten verkar inte vara den bästa.

Foton: Ann Britt Bergström. Sidan först publicerad 2019-06-10.