Du är här: Skip Navigation Links > ARKIV > Historia > Hur vi började
GÄSTBOK

Hur vi började

n dag frågade vi oss "Var låg egentligen Byle?". Vi hittar en mängd avstyckade Byle-fastigheter på kartan och Lövsta ligger på marker som byttes från Byle till Risby i slutet av 1800-talet - men var låg den ursprungliga gården eller byn? Nu har vi nog kommit fram till ett så gott svar vi kan hoppas på; läs mer om Byle i platslistan!

Det visade sig tidigt att det inte är så lätt att hitta information om socknens gårdar, byar och torp - kyrkan och herresätena står det förstås en del om i Bygdeboken för Norrtälje kommun 2005, men vad hände med Bolby och Båtmanby som inte längre går att hitta på kartan? 1571 var det kända platser, för bönderna där fick alla betala 1/10 av allt de ägde för att lösa tillbaka Älvsborgs fästning från dansken.

Det finns ganska mycket skrivet om Rö; om man googlar Rö så får man över en miljon träffar. De flesta av dessa träffar har förstås inte ett spår med vår socken att göra, men på de första 20 sidorna hittade vi i alla fall ett tiotal länkar som kan bli till nytta så småningom.

Så föddes tanken att samla all information vi kan hitta om Rö socken i gamla tider på en Internet-sajt. Vi tänkte ett tag att vi skulle skriva ihop någonting till årsboken Sjuhundrabygden, men det är ju så definitivt att skriva någonting som skall tryckas. Man upptäcker säkert något sensationellt dagen efter att man har lämnat ifrån sig manus; men publicerar man sina resultat på nätet gör det ju ingenting - man knappar bara in sin sensation och laddar upp den

Efter att Sofie Piehl i Norrtälje Tidning berättat om vårt initiativ fick vi en mängd glädjande respons i form av mail, telefonsamtal och annat - tänk att det fanns så många historieintresserade Röbor, hemma och utflyttade!

Ann Britt & Björn Bergström

Sidan först publicerad 2007-12-05, senast uppdaterad 2011-09-18