Du är här: Skip Navigation Links > ARKIV > Reportage > Monica Berzén om Rö-revyerna
GÄSTBOK

Rörevyerna - Monica Berzen berättar 15-16 april 2018

Man kunde roa sig i Rö förr i tiden!

Under flera år under 50-talet stod Rö IK:s musikaliska falang för underhållningen när man arrangerade klubbens egna kabaré. Föreställningarna gick att avnjuta i S:t Olofsgården och i Röborgen, och revyn ansågs så bra att den fick åka ut på turné, ända till Roslagsbro.

Cirka 30 Röbor samlades i S:t Olofsgården på söndagen för att lyssna och titta på Rö IK:s kabaré. Det är Monica Berzén, som själv bodde sina första år på ovanvåningen av S:t Olofsgården, som kommit över en trådljudinspelning från 50-talet. Det var hennes kusin Roland som hade inspelningarna i sin ägo och tänkte att Monica kanske var intresserad av metallrullorna. Det var Rolands pappa, Harry Kraft som hade gjort inspelningen och han var själv med i revyn. Monica nappade på erbjudandet, men visste inte hur hon skulle lyssna på underhållningen eftersom hon inte hade tillgång till en s.k. magnefon, eller trådspelare (föregångaren till rullbandspelare). Efter idogt googlande hittade hon en kille i Småland som kunde digitalisera inspelningarna, som vi fick lyssna till.

Ut ur högtalaren strålade väl bevarade inspelningar, en blandning av sång och musik, kupletter, dåtidens stand-up och diverse andra lustigheter. ”Har man lågskor i Sandahl? Är alla styva i Ledinge och dom som är kineser- har dom Gul-ungar?” Ja, så vitsade man på 50-talet får vi lära oss.

Det var Rö IK som anordnade revyerna för att samla in pengar till sin verksamhet. Enligt uppgifter från Norrtälje Tidning samlade man år 1958 in 4500 kr på entréavgiften, summan motsvarar cirka 55 000 kronor i dagens penningvärde, pengar som gick till att bygga Ekevallen.

Hjärnan bakom revyn var Erik Boström, som också skrev det mesta av materialet. Det är oklart hur många år revyn anordnade lustigheter och föreställningar i Rö men enligt obekräftade uppgifter från den samlade skaran Röbor drog den första revyn igång år 1943. Monica Berzén berättar att revyerna var välbesökta och ansågs seriösa. Musiken och numren som strömmar ut ur högtalarna håller hög klass och har åldrats med värdighet.

På bilderna skymtar flera kända Rö-ansikten förbi, Lasse Waldegård, Gunnar Nyström och Hasse Fiskarn Larsson, och publiken i nutiden hummar instämmande och minns svunna tider.

Stor eloge till eldsjälen Monica som samlat ihop och sammanställt materialet, Karl Gerhard-hatten av!

Text: Peter Johansson

Sidan först publicerad 2018-04-17