Du är här: Skip Navigation Links > ARKIV > Historia > Upprop 9/5 2011
GÄSTBOK

Skall vi bilda en riktig hembygdsförening?

Vi tror att tiden kanske är mogen för att starta en riktig hembygdsförening i Rö.

Vi är ju bara två hittills och hur gärna vi än vill hinner vi inte realisera alla idéer vi har kring socknens historia och natur. Vi tänker också att det vore en fördel att kunna hänvisa till en förening och inte bara till att vi själva tycker det är så kul – en riktig förening skulle ge Röforskningen mer pondus när man pratar med myndigheter, markägare, andra föreningar och möjliga sponsorer.

När vi fick vårt första anslag från Roslagsbanken fick vi veta att det var ett undantagsfall – privatpersoner kunde egentligen inte få några anslag. Likaså kan vi inte bli medlemmar av Sveriges Hembygdsförbund, för det är bara föreningar som får vara det.

Vad föreningen skall göra och hur den skall arbeta är långt ifrån färdigtänkt – att fortsätta utforskningen av människor som levde här förr, platser, händelser och natur i Rö är väl en sak – men vi behöver också nya idéer om vad som vore intressant för Röborna – bofasta, sommargäster och andra med någon koppling till vår socken.

Vi tror att det vore mycket givande att kunna diskutera sådana frågor i en vidare krets – säkert finns det några bland er som brinner för någon speciell aspekt av socknens historia och kan tänka sig att berika en hembygdsförenings utbud med sitt eget kunnande.

Vad vi själva kan bidra med är webplatsen, allt vi hittills kunnat leta fram om Rö i gamla tider, en hygglig vana vid arkivforskning och intresse för snart sagt allt som har med Rö att göra.

Vi hoppas få ett hyggligt antal positiva reaktioner på det här uppropet; om vi får det så tänkte vi kalla till ett konstituerande möte med Rö hembygdsförening någon gång i sommar. Till dess kan vi skriva ihop ett förslag till stadgar, verksamhetsplan och allt det andra en förening behöver för att komma igång.

Om någon kan tänka sig att bli styrelsemedlem så vill vi gärna veta det – då får vi snabbt någon att diskutera med. Hör av er så snart ni kan!

Bästa hälsningar
Ann Britt och Björn Bergström på Lövsta

Telefon hem: 0175-623 35
Björn mobil: 070-215 3601
Ann Britt mobil: 073-628 7038
Adress: Rö Lövsta 7831
  762 93 RIMBO
Epostadressen står högst upp till vänster

P.S. Vi skickar det här uppropet med epost eller vanlig post till dem vi har haft kontakt med i samband med Röprojektet. Känner Du någon mer som kan vara intresserad, så hjälp oss att sprida det!

Sidan först publicerad 2011-05-09