,, Rö Hembygdsförening - Besök på Näs 13/10 2017
   Du är här: Skip Navigation Links > ARKIV > Reportage > Besök på Näs 13/10 2017
GÄSTBOK

Besök på Näs 13/10 2017

en 13 oktober (som till råga på allt var en fredag och den utsatta tiden kl. 13.00!) var föreningen inbjuden att besöka Näs och se på allt som hänt där de senaste åren. Gammal vidskepelse skrämde dock inte bort någon - tvärtom kom drygt 50 personer för att visas runt av gårdens ägare Morgan Olsson i egen hög person. Om man nödvändigt skall hitta något att klaga på så blåste en isande vind i det annars vackra vädret - mina fingrar klirrade nästan (men det berodde på att jag inte lydde Ann Britts kloka råd att ta på mig handskar och halsduk).

Värden

Dagens värd

Sällskapet

En del av sällskapet

Morgan och hans pigga lilla hund Nisse mötte oss vid stallet, som ligger där Noravägen och Näsvägen möts. Förr fanns där bara skog och berg, men nu är mängder av berg bortsprängt, stall och ridhus byggda, gräsmattor anlagda och träd planterade. Vi fick titta in i stallet och ridhuset - det enda som saknades var tyvärr hästar, men tanken är att man skall få hyra stallplatser och tid i ridhuset. Det finns två stallängor med vardera 12 boxar Därtill kommer rymliga utrymmen för teknisk utrustning i både stallet och ridhuset.

Stallet

Interiör från stallet

Ridhus

Ridhuset

Efter den visningen vandrade vi nedför backen och undrade över alla pinnar som är uppsatta på båda sidor av vägen - vi fick strax förklaringen: ett stort antal av alléträden var i så dåligt skick att de måste tas bort; pinnarna visar var nya träd skall planteras - och det blir inga späda plantor utan fullvuxna träd av varierande ålder. Näs' allé skall återuppstå!

De två sädesmagasinen i tre våningar alldeles utanför uppfarten togs ned, grunderna renoverades, de ruttna bottenstockarna byttes ut och så byggdes husen upp igen. Det enda man ser som avslöjar vad som hänt är att de nedersta varven stockar är släta och fina, medan de övre varven visar hur gamla de är - magasinen finns inte med på 1749 års karta över Näs så det vore intressant om Morgan skulle få för sig att göra en dendrokronologisk undersökning.

Sädesmagasin

Ett av de gamla sädesmagasinen

Ladugården är grundligt renoverad, nya innerväggar av gammaldags tegel uppsatta, och förstås fräscht golv och innertak. Morgans planer att inreda ladugården med övernattningsrum har stött på byråkratiska hinder; Kommunen klappar händerna över planerna, men Länsstyrelsen har hittills inte vikit från sitt grundsvar "NEJ!" som de snabbt avkunnade. Ladugården är förlängd med en byggnad till, som innehåller maskinhallar, tre boxar för hästar som behöver särskild omvårdnad, hygienutrymmen och annat.

Ladugården

Ladugården

Murverk

Här har en skicklig murare varit framme

Från ladugården gick vi förbi det gamla vagnslidret, som även det fått en livstidsförlängning - åtminstone 200 år enligt Morgans uppskattning - och vidare uppför och nedför backen till den gamla kombinerade tvättstugan och brygghuset som vi fick se också vid föreningens förra besök på Näs 2012. Här har det också hänt mycket - det kanske mest fascinerande är att det gamla kullerstensgolvet (som var eländigt besvärligt att gå på) är nedslipat sten för sten och återlagt till ett slätt och vackert stengolv. Inte minst imponerande är att stenarna sågades och slipades här på Näs - det fanns nämligen ingen firma som ville åta sig jobbet!

Inne i tvättstugan finns till och med en brunn för att man skulle ha tillgång till vatten även på vintern utan att behöva hacka upp en vak i isen.

Brunnen

Brunnen och en del av det vackra stengolvet

Efter den anhalten gick vi till sist till Sanspareillen, som även den fick plockas ned, renoveras och sättas upp igen. Till och med träfjällen som täcker mellanvåningen är återställda! Huvudbyggnaden är för tillfället dold i plastskynken, så den fick vi avstå från att se.

Sanspareillen

Den renoverade Sanspareillen - fortfarande utan motstycke

Allt som allt blev detta en dag av tilltagande förundran - tänk att någon lägger så mycket tid och omsorg (och pengar, anar man) på att pietetsfullt renovera en hel gård! Morgan avtackades med två varma applåder och så åkte alla hem till sitt.

Text: Björn Bergström, bilder Ann Britt Bergström. Sidan först publicerad 2017-10-16.