,, Rö hembygdsförening - Grannar i Rö - Ella Karlsson
   Du är här: Skip Navigation Links > FOLK > Grannar i Rö > Ella Karlsson
GÄSTBOK

Ella Karlsson

Ella Karlsson

När man stiger in i villan av gult tegel på Idrottsvägen i Rimbo känner man av värmen i väggarna och möts av en 80-årig dam fylld av livsglädje och nära till skratt. Även om en fot lämnar en del övrigt att önska är det rejäl sprutt uppe i hjärnkontoret. Det är roligt och givande att få träffa Ella och få ta del av det Rö som en gång var.

Ella Inga-Lisa Karlsson, född Öster, är född 15 maj 1938 i Rö. Dotter till busschauffören Karl Holger Natanael ”Natan” Öster, född 1911 och död 1978 och Märta Maria född Lundin, född 1907 och död 1995.

När Ella föddes bodde hennes familj tillsammans med morfadern, mjölnaren och såverksägaren August Lundin, hans hustru Maria ”Molla” född Täckman och morbrodern Nils på Röbacka.

A&M Lundin>

August och Molla Lundin

Röbacka tullkvarn låg vid Rösjöns utflöde. Den var igång fram tills slutet av 1940-talet, då verksamheten lades ner och fastigheten såldes. Den låg på den plats, där delar av Nyströms Cement idag ligger.

Kvarnen drevs huvudsakligen av vattenkraft. Men vid brist på vatten utnyttjades också den ångmaskin, som drev den ramsåg och verkstad som hörde till verksamheten. Dessa lades ner en tid innan kvarnen. Den stod och ruttnade och utgjorde en fara för den som närmade sig så den revs. Boningshuset Röbacka plockades ned och forslades och byggdes upp i Dalarna. Läs gärna vidare på: www.sandslottet.narkhammar.se

A Lundin vid kvarnen

August Lundin vid Röbacka kvarn omkring 1916

Ella växte upp i ett väl fungerande tre-generationshushåll, där hon minns närheten till morföräldrarna med stor tacksamhet och värme. Förutom kvarnen och sågverket drev de på Röbacka ett litet jordbruk med tre mjölkkor, två hästar, gris och höns. Jordbruket sköttes framförallt av modern och mormodern. De flyttade allihop till det närliggande Åtorp 1947. Efter morfaderns död 1955 flyttade hon tillsammans med sina föräldrar till Ösby.

Familjen Öster

Från vänster farfar Karl Erik Öster, farmor Augusta Öster, Karl Ekberg med sonen Lennart, Nanna Ekberg och pappa Natan Öster

Farföräldrarna bodde vid bönehuset Sion, där farfadern var vaktmästare, i en tid när det i Rö fanns tre bönehus – även Hebron och Betania. Innan Sion var han torpare och senare diversearbetare på Fredrikslund samt jordbruksarbetare och bodde på Karlberg på Ticksta ägor.

Pappa Natan arbetade med kolugn och träkolsframställning på Beateberg när Ella var liten. Det var ett hårt och smutsigt arbete. En stund i pappas knä innebar raka vägen till tvättbaljan. Sedan kom Natan att köra taxi åt Artur och Elon Andersson, som var föregångare till Fridströms. Natan körde under en tid på 1940-talet även Mjölkbilen. Det innebar väldigt tidiga mornar och sena kvällar, vilket gjorde att Ella knappt träffade sin pappa. Det handlade inte bara om att samla upp mjölken från gårdarna runt om i Rö och köra till Mjölkcentralen på Torsgatan i Stockholm. Mjölkbilen hade även andra viktiga uppgifter. Motböcker skickades med för inköp av starka varor, diverse ärenden skulle uträttas på beställning och lift gavs till den som inte hade riktigt råd med en bussbiljett. Hanteringen av de tunga 50 liters mjölkkannorna gick hårt åt Natans rygg. Från 1948 fram till sin pensionering 1977 var han sedan busschaufför och körde åt SLO – Stockholms läns Omnibus – i Roslagen och till Uppsala. Hans tid som pensionär blev alltför kort – Natan gick bort redan 1978.

Natan Öster

Natan Öster utanför Mjölkcentralen på Torsgatan i Stockholm

Ella började i Rö skola i St. Olofsgården 1946. Trots att lärarna, Elsa Karlsson, Märta Mellberg och Erik Engberg var snälla – och senare blev vänner för livet – trivdes hon inget vidare i skolan. Kanske bidrog en grannflickas ovana att ta Ellas skolväska, slänga iväg den så långt det gick och då ”låna” hennes cykel för sedan ta den till skolan medan Ella själv fick traska

Hon konfirmerades 1952 – för det hörde ju till – av prästen Martin Rosenius tillsammans med två andra flickor och en pojke. Även om tron kanske sviktade uppskattades prostinnas varma choklad å bullar…

Efter sju skolår var det dags att ge sig ut i arbetslivet. Eftersom mormodern och morbror Nils var sjukliga blev Ella kvar på Röbacka, som lillpiga fram tills tjugoårsåldern. Hårt arbete ja, men visst fanns det också lite tid för nöjen. Dansen i Hallboda, dit kom fjärdingsman Gottfrid Nyström på sin lättviktare för att kolla ordning och nykterhet, den ambulerande sommarbion vid Rö station och cykelturer med biobesök i Rimbo m.m. Många ungdomar träffades också vid kiosken och Gulf-macken i Charlottendal hos Gerda och Greta. Men allra roligaste var när Lasse Waldegård, Gunnar Nyström körde biltävlingar som anordnades av MK Rimo.

Hon gifte sig med bergsprängare Karlsson från Eneby 1958 och Ella blev hemmafru. De bodde först i ett litet hus vid Sandal, som de hyrde av lanthandlarna Börje och Sally Anderson men flyttade 1965 till Rimbo. Hon och Ove fick två söner tillsammans. De skildes 1978. Ella tog då anställning som hemsamarit i Rimbo – ett arbete som hon verkligen trivdes med. Hon kom också att återvända till Rö och Ösby för att kunna se till och bistå sin mor och morbror.

Ella fann en ny livspartner i Börge Nilsson från Gullboda, som var lastbilschaufför. De bodde under ett antal år på Ösby men byggde tillsammans Solgården – gement även kallat Dallas - på Beatebergsvägen, dit de flyttade 1991. Här levde de till 2005, då de flyttade till ett hus i närheten av Arkadien i Rimbo. Börge dog 2009.

Ella har hela livet tyckt om att sy och sticka samt laga mat och baka. Umgås med barn, barnbarn och har också barnbarnsbarn. För några år sedan köpte Ella en husbil som hon och väninnorna gör utflykter med. En av årets stora höjdpunkter är Rimbo marknad, som äger rum direkt utanför köksfönstret

Trots många år i Rimbo finns hjärtat i Rö. Det verkligen känns när vi gör en liten rundtur för att författaren ska få en tydligare bild av de olika platserna. Vi stannar även till för att kolla om barndomens rödsippa fortfarande växer i ekbackarna vid Gamla Viks skola utmed Beatebergsvägen. Det gör de!

Rö-sippa

Rö-sippa

Berättat för Per Hesselgren våren 2018

Text: Per Hesselgren, bilder: Ella Karlsson och Per Hesselgren. Sidan först publicerad 2019-01-02, senast uppdaterad 2019-01-07.